# Wyłączenie (i włącznie) sklepu PrestaShop – Przerwa techniczna Tryb konserwacji systemu (*Mainterance mode*) jest przydatny w sytuacjach, gdy wykonujemy zmiany administracyjne w sklepie np. aktualizacja Prestashopa, modułów i wtyczek, zmiany szablonu, elementów layoutu (wyglądu) czy np. chęci całkowitego wyłączenia sklepu po jego zamknięciu. Dzisiaj pokażę jak w prosty sposób wyłączyć i włączyć sklep oparty o Prestashop – czyli jak aktywować tryb konserwacji systemu. ## **Włączenie/Wyłączenie sklepu PrestaShop ** Aby to zrobić należy zalogować się do panelu administracyjnego systemu i wybrać opcję *Preferencje > Przerwa techniczna* lub w niektórych wersjach *Preferencje > Obsługa*, a następnie wybrać jedną z opcji *Włącz sklep* – domyślnie ustawioną na TAK. *Przerwa techniczna / konserwacyjna w Prestashop Zmiana na „NIE” spowoduje wyłączenie sklepu dla użytkowników innych niż administrator, a pozostali użytkownicy, o ile nie zostali dodani po adresie IP zobaczą taki lub podobny ekran: ![Zaraz wracam Jesteśmy w trakcie aktualizacji naszego sklepu, który wkrótce będzie ponownie dostępny. Dziękujemy za cierpliwość.](https://jaworowi.cz/wp-content/uploads/2020/01/przerwa-techniczna-prestashop.png)Komunikat o aktywnym trybie przerwy technicznej ## **Jak zmienić treść komunikatu o Przerwie Konserwacyjnej?** Treść komunikatu zależy od wykorzystanego szablonu. Aby go zmienić lub stworzyć własny należy zmodyfikować plik maintenance.tpl* w katalogu szablonu. Pamiętaj, aby po zmianie tego pliku wyczyścić [pamięć podręczną Smarty Cache w Prestashop](https://jaworowi.cz/czyszczenie-pamieci-podrecznej-cache-w-prestashop-12589.php).