# Wyłączenie (i&nbsp;włącznie) sklepu PrestaShop &#8211; Przerwa techniczna

Tryb konserwacji systemu (*Mainterance mode*) jest przydatny w sytuacjach, gdy wykonujemy zmiany administracyjne w sklepie np. aktualizacja Prestashopa, modułów i wtyczek, zmiany szablonu, elementów layoutu (wyglądu) czy np. chęci całkowitego wyłączenia sklepu po jego zamknięciu.

Dzisiaj pokażę jak w prosty sposób wyłączyć i włączyć sklep oparty o Prestashop – czyli jak aktywować tryb konserwacji systemu.

## **Włączenie/Wyłączenie sklepu PrestaShop **

Aby to zrobić należy zalogować się do panelu administracyjnego systemu i wybrać opcję *Preferencje > Przerwa techniczna* lub w niektórych wersjach *Preferencje > Obsługa*, a następnie wybrać jedną z opcji *Włącz sklep* – domyślnie ustawioną na TAK.

*Przerwa techniczna / konserwacyjna w Prestashop

Zmiana na „NIE” spowoduje wyłączenie sklepu dla użytkowników innych niż administrator, a pozostali użytkownicy, o ile nie zostali dodani po adresie IP zobaczą taki lub podobny ekran:

![Zaraz wracam Jesteśmy w trakcie aktualizacji naszego sklepu, który wkrótce będzie ponownie dostępny. Dziękujemy za cierpliwość.](https://jaworowi.cz/wp-content/uploads/2020/01/przerwa-techniczna-prestashop.png)Komunikat o aktywnym trybie przerwy technicznej

## **Jak zmienić treść komunikatu o Przerwie Konserwacyjnej?**

Treść komunikatu zależy od wykorzystanego szablonu. Aby go zmienić lub stworzyć własny należy zmodyfikować plik maintenance.tpl* w katalogu szablonu.

Pamiętaj, aby po zmianie tego pliku wyczyścić [pamięć podręczną Smarty Cache w Prestashop](https://jaworowi.cz/czyszczenie-pamieci-podrecznej-cache-w-prestashop-12589.php).
