# Korzystasz z&nbsp;G Suite (Google Apps for Work)? Ważne ostrzeżenie

Z pakietem G Suite jestem już związany dość długi czas. Zacząłem z niego korzystać na chwilę po tym jak usunięto darmowe konta i uważam, że wybranie usług Google do obsługi poczty i dokumentów było świetnym wyborem, ale…

## **Twoje konto może zostać zablokowane z błachego powodu**

Do swojego konta mam podpięte kilka kart w tym przedpłaconych od Revolut – domyślnie dokonuje z nich płatności.

Ostatnio jednak nie zasiliłem jednej (domyślnej) na czas i zapłaciłem inną następnego dnia (nie zmieniając karty podstawowej) i pomimo salda 0.00€ kilka dni po zapłacie konto zostało zablokowane, a po próbie wejścia na Gmail przekierowało mnie na komunikat z informacją o zawieszeniu i że mam 7 dni na uregulowanie zaległych należności wynoszących 0.00€ :)

Zawieszenie (do czasu kliknięcia przycisku aktywującego okres 7 dni Grace Period) działa tak, że nie dochodzą wiadomości, a nadawcy otrzymują informacje o nieistniejącej skrzynce.

W praktyce oznaczało to dla mnie, że nie otrzymałem żadnych wiadomości wysłanej do mnie pomiędzy 4 a 8 rano z powodu zaległości wynoszącej 0€. Nie można ich odzyskać, ani przywrócić z backupu Google Vault.

Napisałem więc na czacie z prośbą o wyjaśnienie i okazało się, że **odrzucenie płatności i nie kliknięcie przez bliżej nieokreślony czas w panelu rozliczeń „rozwiąż problem” przy danej karcie – nawet jeżeli saldo jest zerowe i nie pobierze to żadnych dodatkowych środków z niej – spowoduje blokadę całej usługi Google Suite**.

Dodatkowo dowiedziałem się o wprowadzanej stopniowo blokadzie płatności z kart przedpłaconych w tym kart [Revolut Business](https://revolut.com/business?promo=ref200pl&ext=jakubtz5) (kont firmowych). Podobnie jak ma to miejsce w Google Developer Cloud – tam już na etapie rejestracji pokazuje komunikat o braku możliwości dodania karty przedpłaconej.

Szkoda tylko, że nigdy wcześniej nie podano w licznych mailach produktowych o tych zmianach „bezpieczeństwa” w panelu rozliczeń, ale i tak dobrze, że szybko blokadę zauważyłem, gdybym zobaczył ją kilka godzin później mógłbym stracić faktycznie ważną korespondencję, a nie newslettery i inne reklamy wysyłane w porannych godzinach.
